فرنچپرس یا کافیتیر (cafetière) یکی از قدیمیترین و محبوبترین ابزارهای دمآوری قهوه در جهان است. دمآوری قهوه با فرنچپرس، مقرونبهصرفه، با کاربری آسان و بهطورکلی کاملاً منعطف است و این یک راه ساده برای لذت بردن از قهوه تخصصی در خانه است.
اگر یک کاربر معمولی استفاده از فرنچپرس هستید، ممکن است بخواهید بدانید راهی برای بهبود کیفیت قهوهای که دم میکنید وجود دارد؟ یا آیا میتوانید از آن برای دم کردن قهوههای دیگر استفاده کنید.
کنجکاوی در مورد اینکه فرنچپرس شما چه تواناییهایی دارد بسیار هیجانانگیز است؟ ادامه مطلب را بخوانید تا بدانید که چگونه میتوانید تکنیک خود را برای تهیه قهوهی فرنچپرس با کیفیت بالاتر و یا دمآوری نوشیدنیهای جدید بهطورکلی بهبود ببخشید.

چرایی دمآوری قهوه با فرنچپرس؟
فرنچپرس روشی برای دمآوری قهوه به روش غوطهوری است، به این معنی که قهوه درحالیکه در آب غوطهور است عصارهگیری میشود. پس از صبر برای مدتزمان مشخصی برای دمآوری، صافی را به پایین فشار دهید تا قهوههای آسیاب شده را از قهوهی دم کرده جدا کند.
ازآنجاکه فیلتر فرنچپرس توری است و در مقایسه با فیلتر کاغذی است که با روش ریختن آب استفاده میشود، اجازه میدهد بیشتر روغنهای قهوه از آن عبور کنند و در این حال، این مسئله باعث میشود ذرههای کوچکی از قهوه آسیاب شده در ته فنجان وجود داشته باشد.
Amael Candanedo صاحب کافیشاپ تخصصی Siete Granos در پاناما است. او توصیه میکند به خانهدارانی که با استفاده از فرنچپرس قهوه دم میکنند: «فرنچپرس این امکان را به شما میدهد تا تغییرات کوچکی را بر روی متغیرها انجام دهید. ارزان است و با هراندازه و انواعی وجود دارد، بنابراین بهراحتی در دسترس است. سرانجام، برای دمآوری با این روش به ابزارهای زیادی احتیاج ندارید. استفاده از آن بسیار آسان است و شما میتوانید با یک بار دمآوری فنجانهای بسیاری قهوه تهیه کنید.»
در صورت مقایسه دقیق فرنچپرس با سایر روشهای دمآوری قهوه، فرنچپرس میتوانند خروجی بیشتری برای شما تأمین کند. فابیولا سولانو از کاستاریکا میگوید: «در مقایسه با روشهای دیگر دمآوری، درجایی که باید نسبت به نحوهی ریختن آب بسیار مراقب باشید و خیلی سریع آن را انجام ندهید. در فرنچپرس چنین خطری وجود ندارد و تقریباً منعطف است.»
برای کسی که میخواهد برای اولین بار قهوه تخصصی را امتحان کند، این روش بسیار خوبی برای شروع است.

با یک دستورالعمل استاندارد شروع کنید
هنگام استفاده از هر روش دمآوری، باید از یک دستورالعمل استاندارد استفاده کنید تا مطمئن شوید که میتوانید آزمایش را تکرار کنید و به هر تغییری که در آن روش اعمال میکنید توجه کنید.
در اینجا یک دستورالعمل استاندارد برای فرنچپرس وجود دارد که توسط انجمن قهوه تخصصی توضیح داده شده است؛ مانند اکثر روشهای دمآوری، باید مطمئن شوید که آب، دانههای قهوه، آسیاب قهوه، کتری، ترازو، تایمر، قاشق و یک لیوان سرو و همچنین خود فرنچپرس را در اختیار دارید.
این دستورالعمل سه مرحلهای به موارد زیر نیاز دارد:
36 گرم قهوه، متوسط تا درشت
660ml آب داغ تا 93.5 درجه سانتیگراد
آب اضافی برای گرم کردن تجهیزات تا 93.5 درجه سانتیگراد
برای هر فرد اضافی، 12 گرم قهوه و 220 میلیلیتر آب دیگر اضافه کنید، اما مطمئن شوید که فرنچپرس شما بهاندازه کافی بزرگ باشد.
با پیش گرم کردن فرنچپرس با آب گرم شدهی اضافی شروع کنید. این آب را دور ریخته و سپس قهوهی آسیاب شده را به فرنچپرس اضافه کنید. برای بهترین نتیجه، باید درست قبل از دم کردن آسیاب کنید. تایمر خود را شروع کرده و 540 گرم آب گرم را درون فرنچپرس و روی قهوهها بریزید، قهوه را کاملاً اشباع کنید. درب فرنچپرس را روی آن قرار دهید بدون اینکه پیستون را به سمت پایین فشار دهید.
بعد از دو دقیقه درب آن را برداشته و قهوه را بهآرامی هم بزنید. 120 گرم آب باقیمانده را اضافه کنید، سپس روغنها و قهوههای آسیاب شدهای را که روی سطح آب شناور هستند، با قاشق پاکسازی کنید.
درب آن را بگذارید، چهار دقیقه صبر کنید، سپس بهآرامی پیستون را به پایین فشار دهید. قهوه خود را در فنجان بریزید و سرو کنید.

تغییر انواع متغیرها و تجربههای دمآوری
ازآنجاکه استفاده از فرنچپرس ساده است، این یک نقطه شروع عالی برای قهوهنوشهای خانگی است که به دنبال آزمایش و تجربهاندوزی هستند.
Giancarlo Effio صاحب Mentiritas Blancas، کافیشاپ تخصصی در پاناما است. وی میگوید، سادگی فرنچپرس باعث میشود تا قهوهنوشهای خانگی بتوانند نکاتی را که هنگام دم کردن قهوه باید موردتوجه قرار گیرد را درک کنند. او میگوید: «چند مورد وجود دارد که میتوانید آنها را دستکاری کنید که بهطور چشمگیری عصارهگیری شمارا تحت تأثیر قرار میدهد و این به شما کمک میکند تا عملکرد خود را بهتر درک کنید.»
بسیاری از عوامل میتوانند نتایج دمآوری شمارا تحت تأثیر قرار دهند، ازجمله درجهی آسیاب قهوه، دمای آب، انتخاب فیلتر، کیفیت آب و نسبت قهوه به آب. بازی کردن با یک یا چند مورد از این عناصر، طعم قهوه شمارا تغییر خواهد داد. بهعنوانمثال، اگر قهوه را بیشازحد تلخ میبینید، ممکن است بیشازحد عصارهگیری شده باشد. سعی کنید از یک درجهی آسیاب درشتتر استفاده کنید. برعکس، اگر آبکی یا ترش است، ممکن است کم عصارهگیری شده باشد و یک درجه آسیاب ریز تر ممکن است طعم کاملتری برای شما به وجود بیاورد.
Giancarlo توضیح میدهد: «وقتی یکی از این عوامل را تغییر میدهید، میتوانید تغییرات جالبی را در فنجانتان ببینید و اینها عواملی هستند که با همه روشهای دمآوری قابلتغییر هستند، اما با فرنچپرس، این کار بسیار سادهتر است.»
«این به این دلیل است که خود فرنچپرس، به دلیل روشی که ساخته میشود، از ظرفیت حجمی مشخصی برخوردار است، بنابراین محدودیتی در میزان استفاده از آب وجود دارد و این باعث میشود که دستور تهیه آن برای شما آسانتر باشد.»

بهبود نتیجهی دمآوری در فنجان شما
یکی از بزرگترین مسائل مربوط به فرنچپرس این است که اغلب رسوبات قهوه را در کف فنجان باقی میگذارد. سادهترین روش برای بهبود قهوه در روش دمآوری با فرنچپرس از بین بردن یا کاهش این رسوبات است.
بیشتر اوقات، این مسئله به کیفیت فیلتر فرنچپرس شما وابسته است. تغییر فیلتر توری که بهطورمعمول با فرنچپرسها همراه است یکی از گزینهها است، اما همچنین میتوانید قبل از دم کردن یک پارچه یا فیلتر کاغذ اضافی را به آن فیلتر فلزی اضافه کنید. روش دیگر، شما میتوانید قهوه را از طریق کاغذ یا فیلتر پارچهای پس از دم کردن آن در یک سرور دیگر جدا کنید.
علاوه بر این، میتوانید تفالههای قهوه را که در بالای فرنچپرس قرارگرفته هم بزنید تا درست در آب غوطهور شوند. این باعث میشود بیشتر رسوبات به پایین فنجان بیایند، به این معنی که از فیلتر به درون فنجان فرار نمیکنند. بعضی از افراد حتی توصیه میکنند که یکبار این پوستهی متشکل از قهوههای آسیاب شده را درحالیکه قهوه در حال دم شدن است هم بزنید و سپس دوباره قبل از فشردن پیستون به پائین هم مجدداً این کار را انجام دهید.

استفاده از فرنچپرس برای دمآوری نوشیدنیهای دیگر
فرنچپرس ازآنچه بیشتر مردم انتظار دارند بسیار متنوعتر است. باکمی تغییر حتی میتوان از آن برای ایجاد تنوع گستردهای از نوشیدنیها نیز استفاده کرد.
بهعنوانمثال، اگر دستگاه اسپرسو در دسترس ندارید، میتوانید از فرنچپرس خود استفاده کنید تا یک قهوه غلیظتر برای استفاده در کاپوچینو یا هر نوشیدنی قهوهای دیگر داشته باشید. فقط کافی است از آب کمتر و قهوهی بیشتری استفاده کنید تا یک قهوهی غلیظتر ایجاد شود. این بههیچوجه اسپرسو واقعی نیست، اما میتواند یک جایگزین مناسب برای دمآوری در خانه باشد.
همچنین میتوانید از فرنچپرس خود برای ایجاد فوم شیر به همراه نوشیدنیهای قهوه استفاده کنید و حتی این دو را جدا کنید. این بدان معناست که میتوانید کاپوچینوهایی شبیه به آنچه در کافیشاپها مینوشید را در خانه بهصورت تفریحی درست کنید.
حتی میتوانید از فرنچپرس خود برای تهیهی قهوهی سرددم استفاده کنید. در دمای اتاق، آب تصفیهشده را با قهوهی موردنظر خود مخلوطکنید و بگذارید دمکرده بین 16 تا 24 ساعت قبل از فشردن پیستون فرنچپرس استراحت کند. از نسبت قهوه به آب بین 1: 4 و 1: 5 استفاده کنید.
جیانکارلو همچنین میگوید که با فرنچپرس، گاهی اوقات میوههای نسبتاً خشک را با نسبت یکبهدو به آب اضافه کنید. کافه کیواندا توصیه میکند که یک لیتر آب با دمای اتاق را با «یک یا دو وعده» میوهی ریز خردشده ترکیب کنید و بگذارید حدود دو ساعت استراحت کند. بعدازاین مدت، آن آب را میتوان فیلتر کرد و برای دم کردن قهوه استفاده کرد.

فرنچپرس ممکن است یک ابزار دمآوری ساده تلقی شوند، اما این بدان معنا نیست که باید نتایج سادهای داشته باشد. دستورالعمل خود را آماده کنید و سپس برخی از نکات فوق را آزمایش کنید تا ببینید آیا میتوانید برخی از نتایج شگفتآور را به فرنچپرس خود اضافه کنید یا خیر.